Google

onsdag 21 oktober 2009

Ungdomar behöver ekonomiskt bistånd...


Under 2009 har kostnaderna för det ekonomiska biståndet ökat för hushåll i åldersgruppen 16-24 år. Kommunerna gör bedömningen att ökningen i år blir cirka 35 procent för gruppen. Sveriges Kommuner och Landsting följer varje månad utvecklingen för det ekonomiska biståndet. Bortsett från augusti har kostnaderna ökat markant under året.

– Fler unga lever under hårdare ekonomiska villkor samtidigt som ökade bidragskostnader besvärar den kommunala ekonomin. Det är en allvarlig utveckling som behöver brytas, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting.

Vid en jämförelse mellan de totala kostnaderna i år för unga bidragshushåll delat med invånarantalet varierar kostnaderna mellan 275 kronor per invånare till 7 kronor. Arvidsjaur, Borlänge, Eskilstuna och Norrköping har de högsta kostnaderna medan Solna, Vellinge, Waxholm och Lidingö har de lägsta kostnaderna.

I en enkät bedömer kommunerna att de tre viktigaste insatserna för att förbättra för ungdomsgruppen är:

  • Ökade arbetsmarknadsinsatser från arbetsförmedlingen
  • Samordna de kommunala och statliga insatserna bättre
  • Erbjud yrkesutbildning

– Situationen ställer stora krav på arbetsförmedlingen att erbjuda aktiva insatser till ungdomsgruppen, men också att förbättra samarbetet med kommunerna. Det finns anledning att betona det behov som finns att under ett gemensamt tak samordna resurserna till arbetssökande, säger Per-Arne Andersson.

Inga kommentarer: