Google

fredag 16 oktober 2009

Nötkött och socker är betydligt dyrare i EU än utomlands...

Lägre tullar och växande medelklass i världen kan gynna Europas livsmedelsindustri
Just nu förhandlar EU fram handelsavtal med flera stora u-länder. Många av länderna har en växande medelklass och ökar sin köpkraft.

Sänkta tullar och enklare regler kan därför ge europeiska livsmedelsföretag ökade möjligheter till export. Det pekar resultaten på från en ny rapport från Jordbruksverket.

Inom EU pågår just nu arbete med att förhandla fram nya handelsavtal med framför allt länder med snabb ekonomisk utveckling. Avtalen omfattar bland annat sänkta tullar både i EU och de andra länderna, och mer förutsägbara regler om tekniska handelshinder, som till exempel regler kring smittskydd och hygien.

Jordbruksverkets rapport Nya bilaterala avtal visar möjlig framtid för några utvalda produkter från Europa i några av de länder som EU förhandlar med.

- På lång sikt finns det stora möjligheter på marknader som Ryssland, Indien och Kina, även om det nog kommer att ta många år innan vi är där. Länderna har stora befolkningar och en växande medelklass med ökad köpkraft, säger Camilla Burman på enheten för handel och marknad.


Till exempel skulle alkoholhaltiga drycker kunna ha potential i Indien, men även i Thailand. De här länderna har i dag mycket höga tullar för import av alkoholhaltiga drycker. Om tullarna sänks så skulle företag i EU får försprång jämfört med konkurrenter i länder som inte har liknande avtal med de här länderna. Religiösa och sociala skäl kan däremot hålla tillbaka efterfrågan.Ostförsäljningen påverkas av ökad import

Avtalen innebär också ökad import till EU och det innebär att konkurrensen på EU-marknaden hårdnar. Till exempel kan importen av ost komma att öka, men europeiska exklusiva ostar kan ändå stå sig i konkurrensen tror rapportförfattarna.

-Kvalitet och tradition är också viktigt, och exklusiva ostar tror vi klarar sig bra i konkurrensen. Man får inte heller glömma att det är bra för konsumenterna att de får större möjlighet att välja produkter efter egna preferenser, säger Camilla Burman.

Marknaderna för kött och socker skyddas EU kommer förmodligen inte att sänka tullarna på vissa råvaror som till exempel socker och nötkött. De är i dag är betydligt dyrare i EU än utomlands och kommer att ha fortsatt höga priser om tullarna ligger kvar på dagens nivå.

Det innebär i så fall en fortsatt nackdel för livsmedelsindustrin i och med högre råvarukostnader än konkurrenterna.

Inga kommentarer: