Google

fredag 23 oktober 2009

Smuggling av 16 miljoner cigaretter...till 10 miljoner...


Åtalen är en följd av två beslag på totalt 11 miljoner cigaretter som Tullverket gjorde i Stockholmsområdet i juni. Åtalet omfattar också ytterligare 5 miljoner cigaretter som sålts. Två personer åtalas för grovt tullbrott och sju personer för grov olovlig befattning med smuggelgods. Tre av de åtalade är medlemmar i kriminella MC-gäng.

Tullverket gjorde i slutet av juni ett tillslag i Sätra industriområde i södra Stockholm där fyra personer greps när de lossade cigarettkartonger ur en container som innehöll 9 miljoner cigaretter. Tullverkets brottsutredning ledde därefter fram till ett lager i Solna där ytterligare 2 miljoner cigaretter tagits i beslag i början av juli. Under brottsutredningen har det framkommit att totalt 16 miljoner cigaretter smugglats från Kina i två containrar vilka deklarerats innehålla möbler. De undandragna avgifterna för 16 miljoner cigaretter uppgår till drygt 25 miljoner kronor.

Fem av de åtalade yrkas bli betalningsskyldiga för 10 miljoner kronor som avser värdet på de cigaretter som sålts.

Vid Tullverkets husrannsakningar hos de misstänkta har 600 000 kronor i kontanter samt värdeföremål för 100 000 kronor beslagtagits.
Huvudmannen har levererat cigaretter till tre personer som är medlemmar i kriminella MC-gäng. Han har också anlitat fyra personer för att lossa cigaretterna ur containrarna. En annan av de åtalade är en företagsledare som drivit de två företag som stått som importör av containrarna och som agerat tillsammans med huvudmannen.

Ärendet avser grov organiserad brottslighet då Tullverket misstänker att cigarettsmugglingen pågått sedan våren 2008 och omfattar totalt sex containrar med cirka 50 miljoner cigaretter. Vid fällande dom riskerar personerna fängelsestraff.

Inga kommentarer: