Google

söndag 12 oktober 2008

Förändring av personnummer måste utredas vidare...


En förändring av de svenska personnumren kan få effekter inom IT som i omfattning är större än sekelskiftesomställningen.

Därför är det bekymmersamt att Folkbokföringsutredningens förslag saknar en ordentlig konsekvensanalys, anser Sveriges Kommuner och Landsting i ett yttrande. SKL anser att det behövs en ytterligare utredning av frågan hur behovet av personnummer i Sverige ska tillgodoses.

– Utredningen har inte bevisat att dess förslag är den bästa lösningen. Konsekvenserna av en förändring av personnumren kan bli större än de i samband med millenniumskiftet och inför det gick man noggrant igenom alla IT-system, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Den förändring som utredningen föreslår skulle innebära ett kostsamt och tidskrävande arbete för kommuner och landsting och kan allvarligt begränsa utvecklingen av e-förvaltning och IT-stödd verksamhetsutveckling.

SKL tycker inte att utredningen har gjort en ordentlig analys av konsekvenser, ur vare sig ekonomiska, tekniska, praktiska eller tidsmässiga aspekter.

– När effekterna blir uppenbara först i efterhand och kanske inte går att åtgärda får det framför allt ekonomiska följder som hindrar övrig utveckling inom verksamheterna i kommuner, landsting och regioner, säger Anders Knape.

Inga kommentarer: