Google

torsdag 31 januari 2008

organdonatorer...


Det råder stor brist på organ i Sverige och fler än 600 personer väntar just nu på att få ett eller flera nya organ. Donationsrådet har därför i samverkan med Svenska Intensivvårdsregistret kartlagt hur många möjliga organdonatorer det egentligen finns i Sverige.

Det är första gången vi gör en sådan här kartläggning i Sverige, säger Åsa Welin, verksamhetschef på Donationsrådet. Vi har under flera års tid uppskattat antalet möjliga donatorer till mellan 250 och 300 per år, men det har bara varit en grov gissning.

Donationsrådets uppdrag är att få till en fungerande donationsorganisation i Sverige. För att få en uppfattning om potentialen av donatorer i landet, har man tillsammans med Svenska Intensivvårdsregistret samlat in uppgifter om dem som avlidit på landets 83 intensivvårdsklinker under sista kvartalet 2007. Sammanställningen är fortfarande inte komplett – 10 procent av klinikerna har fortfarande inte rapporterat sina data och Donationsrådet räknar med att kunna presentera en komplett kartläggning längre fram i vår.

– Men vi kan redan nu se tendenser i materialet, bland annat att det inte finns så stort donationsunderlag i Sverige som vi tidigare trott.
De människor som kan komma ifråga för donation är de intensivvårdspatienter som dör i total hjärninfarkt och som samtidigt vårdas i respirator. Dessa personer visar sig i kartläggningen troligen inte vara fler än 200 per år, säger Åsa Welin.

Eftersom underlaget är mindre än vi tidigare trott, blir det ännu mer angeläget att varje möjlighet till donation verkligen kan utnyttjas.

För det krävs en bra organisation kring donationsfrågorna i landstingen. Vi måste se till att de donationsansvarigas uppdrag blir mer tydligt så att de får tid och resurser för sitt arbete. Vi måste också verka för att fler svenskar gör sin vilja känd så att anhöriga slipper ta beslutet i en ofta mycket svår situation.


Modelfoto

Inga kommentarer: