Google

tisdag 29 januari 2008

Kommuner tar inte sitt ansvar för att rehabilitera...


En tredjedel av kommunerna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrlands och Jämtlands län tar inte sitt ansvar för att äldre och funktionshindrade ska återanpassas så bra som möjligt.


Det visar en undersökning från Socialstyrelsen om kommunernas hälso- och sjukvårdsverksamhet. Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Umeå har samlat in uppgifter från samtliga 44 kommuner inom sitt område.


Tanken med den årliga undersökningen är att få en bild av hur kommunernas hälso- och sjukvårdsverksamhet fungerar. Undersökningen visar att en av tre kommuner anser att dess verksamhet för att återanpassa äldre och funktionshindrade inte fungerar tillfredställande.


De äldre och funktionshindrade riskerar att inte få rehabilitering som skulle bidra till tillfrisknande eller anpassning till en ny situation. De kommuner som bedömer att de inte uppfyller behoven ska göra en handlingsplan för att åtgärda bristerna, anser Socialstyrelsen.


Nästan 15 procent av kommunerna uppfyller inte kravet på att det ska finnas en instruktion om vem som ansvarar för de medicintekniska produkterna. Dit räknas t ex rullatorer och rullstolar.
Modelfoto

Inga kommentarer: