Google

torsdag 24 januari 2008

Miljöhinder i bostäder...


Det räcker inte att ta bort hinder inne i bostaden för den ska fungera för personer med funktionsnedsättningar - hälften av de viktigaste hindren finns i entréer och närmiljö.

I samarbete med tyska kollegor presenterar nu forskare vid Centre for Ageing and Supportive Environments (CASE), Lunds Universitet, en unik forsningsbaserad lista över de miljöhinder som vållar mest tillgänglighetsproblem.

Listan kan användas för screening inför ombyggnad och renovering eftersom bedömningspunkterna är kopplade till lagstiftningens krav på tillgänglighet. Listan är en kortversion av ett mer omfattande instrument kallat "Housing Enabler" och består av 61 miljöhinder: hälften rör inomhusmiljö och hälften rör entéer och utomhusmiljö.

-Det unika med vår lista är att den baseras på expertbedömningar och statistiska simuleringar av systematiskt kartlagda funktionsnedsättningar och miljöhinder i boendet bland mer än 2 000 personer i tre europeiska länder, berättar susanne Iwarsson, professor i gerontologi ich äldrevård vid Medicinska fakulteten.

-Flera av miljöhindren är välkända av oss som har erfarenhet av arbete med bostadsanpassningar, t ex höga trösklar, smala dörröppningar och tunga dörrar utan automatik. Andra hinder är mindre kända, som exempelvis höga, låga eller ojämna trappsteg och reglage på t ex köksmaskiner, fönster och dörrar som kräver komplexa manövrar och god precision.

Med tanke på att allt fler äldre med funktionsnedsättningar bor kvar i sina vanliga bostäder bör den nya listen vara attraktiv för kommuner, bostadsföretag, arkitekter, byggherrar och enskilda. Kortversionen av Housing Enabler är ett effektivt och kraftfullt verktyg för att identifiera de viktigaste tillgänglighetsproblemen i bostadsbeståndet. Resultaten publiceras inom kort i tidskriften Journal of Applied Gerontology.
Arkivfoto

Inga kommentarer: