Google

söndag 16 december 2007

Smittskyddsarbetet måste bedrivas på bred front


Arbetet mot smittsamma sjukdomar har många dimensioner. Det handlar om medicinska åtgärder som behandling, vaccinering och testning. Men det är i lika hög grad en fråga om att etablera beteenden som gör att vi inte utsätter oss själva och andra för smittrisker.

-Smittsamma sjukdomars förmåga att spridas påverka av alltifrån klimatet till människors beteende. Världen förändras snabbt och nya risker och hot uppkommer. Vi måste hela tiden utveckla våra verktyg för att bli bättre på att möta och förebygga dessa, säger Anders Tegnell ocg Viveca Urwitz, chefer för Socialstyrelsens enheter för smittskydd och hiv-prevention.

Strategi för ett mer sammanhållet smittskyddsabete

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett förslag till strategi för svenska smittskyddet. I sitt förslag betonar Socialstyrelsen att smittskyddsabetet måste bedrivas på bred front för att bli effektivt. Det handlar både om att knyta ihop de traitionella folkhälsofrågorna med de mer medicinska smittskyddsfrågorna och en utvecklad samverkan mellan myndigheterna på smittskyddsområdet.

Socialstyrelsen lyfter fram fyra satsningsområden i förslaget: förmågan att hantera större smittoutbrott; s.k. folkhälsolaboratorier; organiseringen av nationella vaccinationsprogram; samt system för rapportering av sjukdomar.

Utöver detta genomför Socialstyrelsen och andra myndigheter omfattande uppdrag gällande bland annat beredskab för främst pandemier, antibiotikaresistens, vårdhygien och sexuellt överförbara infektioner.

Basala hygienrutiner vid barnvårdscentraler och barnmorskemottagningar

Socialstryrelsen regionala tillsynsenhet i Jönköping har granskat hur det ser ut när det gäller basala hygienrutiner vid 49 barnmorskemottagningar och barnavårdscentraler i sydöstre sjukvårdsregionen. Tillsynen visar att det finns stora variationer när det gäller följsamhet till fastställda rutiner. Dokumenterade hygienrutiner är ofta okända för personalen. Isamtliga län i regionen finns brister när det gäller uppföljningen av hur rutinerna efterlevs.

Basala hygienrutiner innebär bland annat att personalen ska använda handsprit, arbeta utan klocka och ringar samt bära kortärmde och rena arbetskläder. Det är en av de viktigaste åtgärderna för att förhindra smittspridning och infektioner i vården.


Foto: model

Inga kommentarer: