Google

torsdag 13 december 2007

Tänd ett ljus för 125 avlidna


Tillsammans med NTF genomför Vägverket en manifestation för att hadra de som har avligit till följd av alkoholrelaterade olyckor år 2006.

Mellan klockan 15.00 och 19.00 tänds 125 marschaller i vardera 14 kommuner i Norrbotten och Västerbotten. Marschallerna symbolisersr de 125 personer somdödades på grund av rattfylleri i Sverige. Siffrorna för 2007 kommer definitivt inte att vara bättre, så alla goda krafter behövs för att bekämpa den utvecklingen.

I Norrbotten genomförs manifestationen i Luleå, Piteå, Älvsbyn, Boden, Arvidsjaur, Arjeplog och Pajala. I Västerbotten blir det manifestationer i Åsele. Dorotea, Vilhelmina, Lycksele, Norrmaling, Skellefteå och Umeå.

-Manifestationerna kommer att genomföras på centrala platser där mycket folk rör sig, säger Håkan Lundgren

Enligt beräkningar görs minst 15 000 bilresor per dag med förare som är alkoholpåverkade. De som upptäcks i polisens kontroller har i genomsnitt cirka 1 promille i blodet. Bland omkomna onyktra förare är alkoholhalten i medeltal cirka 1,5 promille.

-Under manifestationerna i de fjorton kommunerna kommer människor att erbjudas skriva under kontrakt för att främja en drog - och alkoholfri vägtrafik, säger Lars Martinell från NTF.

Inga kommentarer: