Google

torsdag 20 december 2007

Området klart för rikssjukvård



Rikssjukvårdsnämnden beslutat att det första området att definieras som rikssjukvård är hjärtkirurgi på barn och ungdomar. Med rikssjukvård menas viss hälso- och sjukvård som ska bedrivas av ett landsting, men med hela landet som upptagningsområde.


Nu får landsting/regioner ansöka om tillstånd att bedriva rikssjukvård när det gäller hjärtkirurgi på barn och ungdomar dvs. preciserade operationer på hjärtat och stora intratorakala kärl (i bröstkorgen) vid medfödda hjärtmissbilningar på patienter i åldern 0-17 år. rikssjukvårdsnämnden fattar sedan ett nytt beslut om vilket eller vilka landsting som kommer att få tillstånd.

Rikssjukvårdsnämnden har två huvuduppgifter; att besluta om vilka typer av verksamhet som ska defineras som rikssjukvård samt att besluta om vilka enheter inom hälso- och sjukvården som ska erhålla tillstånd att få bedriva rikssjukvård. Nämnden består av representanter för landstingen, Vetenskapsrådet, Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) och Kammarrätten i Stockholm. Ordförande är Socialstyrelsens generaldirektör Kjell Asplund.


Innan nämnden fattar ett beslut om att en verksamhet ska vara rikssjukvård görs en utredning (av Socialstyrelsen) där kriterierna är att


  • sjukdomen/tillstådet är ovanligt

  • diagnosen/behandlingen är komplicerad och kräver speciell kompetens

  • diagnosen/behandlingen medför hög resursförbrukning.

Inga kommentarer: