Google

torsdag 27 december 2007

Färjelinjer kan minska trängseln!


Vägverket region stockholm ska utreda och lämna förslag på nya färjelinjer i stockholms närområde som i första hand ska betjäna den tunga trafiken. Syftet är minska trängseln genom att erbjuda godstrafiken kortare resvägar.


Stockholmregionen gör idag omfattande samhällsekonomiska förluster på grund av trängsel på huvudvägnätet. Till följd av den täta bebyggelsen och delvis bristande bärighet på huvudvägnätet tvingas tunga och skrymmande transporter, liksom transporter av farlig gods ofta till långa omvägar. Annan godstrafik förlorar också tid och pengar i trängseln på huvudvägnätet. Regionens tillväxt innebär att trängseln kan förväntas bli värre de närmaste 10 - 15 åren till de planerade utbyggnaderna av väg- och järnvägssystemen är genomförda.


-Det är angeläget att vi utreder alla alternativ som gör det möjligt att minska de negativa effekterna av nuvarande trafiksituation. Våra erfarenheter från Ekerö färjan visar att avgiftsnansierade färjelinjer kan bidra till samhällsekonomisk effektivitet i Stockholmstrafiken. Det finns därför skäl att nu mer samlat pröva vilka färjelinjer som kan vara aktuella att etablera inom en snar framtid, säger vägdirektör Susanne Lindh.


Arbetet med att utreda vilka nye färjelinjer som kan vara aktuella kommer att genomföras i samråd med godstransportörer och berörda kommuner. Förutom att föreslå nye färjelinjer ska även förslag på färjelägen och vilka vägsystem tas fram. Utredningen ska vara klar den 19 juni 08 då uppdraget ska redovisas för Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Inga kommentarer: