Google

söndag 30 december 2007

Kreditprövning kan stoppa ungas skuldsättning


Var fjärde ungdom mellan 18-25 år som tagit sms-lån har redan obetalda skulder för indrivning. Det visar en undersökning som Konsumentverket och Kronefogden presentera 29 procent av ungdomarna uppger att lånen går till att betale hyra och andra löpande räkningar.


Över 12 00 ungdomar i åldern 18 till 25 har svarat på Konsumentverkets och Kronofogdens enkätundersökning om vilka erfarenheter de har av sms-lån


Resultatet visar tydligt att de flesta väljer sms-lån på grund av att det går snabbt att få pengarna, Man behöver inte förklare vad pengarna ska användas till och att ekonomin inte kollas.


- Vår erfarenhet är att snabbeten vid ekonomiska val bidrar till en ökad risk till ett ogenomtänkt beslut. Om en fördröjning av utbetalningar av lånen hade funnits uppger nästan hälften av ungdomarna att de inte skulle tagit ett sms-lån, säger Eva Liedström-Adler, Rikskronofogde.


Mer än hälften svarade att de haft svårt att betala tillbaka lånet och var fjärde hade tidigare obetalda skulder hos Kronofogden. 59procent av dem som tagit sms-lån har tagit två eller fler lån. Undersökningen bekräftar därmed behovet av en skärning av reglerna om att en kreditprövning behöver göras.


Kronofogden varnade tidigare i år för att antalet ansökningar om betalningsförelägganden för sms-lån skulle komma att överstiga 10 000 vid årsskiftet. Men redan efter de tre första kvartalen hade hela 13 337 ansökningar kommit in.


Av dem som tagit sms-lån uppgav 37 procent att de använt pengarna till kläder, elektronik eller andra pryla. 29 procent använde pengarna till att betala löpande räkningar, som till exempel hyran. Inte mindre än 16 procent tog sms-lån för att betala av andra lån.


-Undersökningen visar tydligt att det måste vara tvingande för låneföretagen att göra en kreditprövning innan lånet utbetalas för att undvika överskuldsättning hos framförallt unga personer. Det har vi tidigare även framfört i en skrivelse till regeringen, säger Konsumentverkets generldirektör Gunnar larsson.


Foto: Arkivfoto


Inga kommentarer: