Google

onsdag 2 september 2009

Högskolor och universitet...Dåligt med arbetslivskontakter


Nyexaminerade akademiker har i liten utsträckning praktik. De flesta saknar dessutom information om arbetslivet. Det visar Juseks arbetsmarknadsundersökning 2009.
Jusek har frågat nyexaminerade jurister, civilekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare hur de upplevde stödet från sina högskolor och universitet. Fyra av tio nyexaminerade akademiker anser inte att de fått tillräcklig information om vilka arbeten utbildningen leder till.-
Det borde vara en självklarhet för högskolor och universitet att förmedla hur utbildningen kan omsättas i arbetslivet, kommenterar Louise Adelborg, Juseks vd. Sex av tio nyexaminerade upplevde inte att högskolan eller universitetet underlättade i kontakten med arbetslivet. Variationen var dock mycket stor mellan lärosätena. Tidigare studenter på Handelshögskolan i Stockholms var nöjda till 97 procent, medan siffran för Högskolan i Halmstad bara var 12 procent.- Vi vet att de som får jobb tack vare kontakter via högskolan eller universitetet får mer kvalificerade arbetsuppgifter.
Det finns många skäl att satsa på arbetslivskontakter för studenterna, säger Louise Adelborg.De som gjorde praktik under utbildningen tror att den var viktig för att få ett arbete efter examen. Men sju av tio studenter hade ingen praktik alls. Variationerna är stora - från Högskolan Väst där drygt hälften gör praktik, till Luleå tekniska universitet där praktik är sällsynt.
Det skiljer också mycket mellan i vilken utsträckning studenter inspirerades till att starta eget. Tre av fyra examinerade från Högskolan Jönköping gjorde det, medan färre än en tiondel av de från Högskolan Kristianstad.
Om undersökningen Urvalet i årets undersökning är jurister, civilekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare födda 1973-1987 och som har tagit examen under perioden september 2007 - augusti 2008. Urvalsgruppen omfattar 6 087 personer, varav 60 procent kvinnor och 40 procent män. Undersökningen genomfördes i enkätform och genom telefonintervjuer under perioden februari - maj 2009
.

Inga kommentarer: