Google

söndag 14 september 2008

åka till ett annat EU-land och få vård


Alla som behöver det ska ha rätt till vård i andra EU-länder. Den ska ges på samma villkor som gäller i det egna landet, anser Sveriges Kommuner och Landsting. EU-kommissionen har nu ett förslag som syftar till att klargöra vad som gäller vid planerad vård i andra EU-länder. Sveriges Kommuner och Landsting är i stort sett positiv till förslaget.

– Idag kan de patienter som har pengar resa till ett annat EU-land, få behandling som de själva betalar och sedan får man utläggen betalda i efterhand. Men alla människor har inte möjligheter att ligga ute med kanske flera hundratusen kronor, säger Henrik Hammar, ordförande för Sjukvårdsdelegationen på Sveriges Kommuner och Landsting.

Om vården utomlands i förväg beslutas av hemlandstinget, blir kostnaden för patienten endast den vanliga patientavgiften.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) anser att EU-kommissionens förslag när det gäller att tillåta förhandsbesked är alltför långtgående. I praktiken innebär det att patienter utan medicinsk bedömning i hemlandet kan åka till ett annat EU-land, få behandling och sedan i efterhand få ersättning för utläggen.

– Det här handlar om att vi vill värna en vård på lika villkor för hela befolkningen, Naturligtvis ska man kunna få vård i ett annat EU-land, på samma sätt som i ett annat landsting, säger Henrik Hammar.

Som förslaget idag är utformat är det framför allt patienter som själva har möjlighet att ligga ute med pengar som får en stärkt ställning, anser SKL.

Inga kommentarer: