Google

torsdag 12 juni 2008

Bättre säkerhet kan sänka försäkringspremier


Teknik som ger bättre säkerhet kan sänka försäkringspremier
Försäkringsbolagen använder redan i dag fordonsinformationen i vägtrafikregistret för att bestämma storleken på försäkringspremierna.
Nu ska Vägverket göra det möjligt att registrera trafiksäkerhetshöjande teknik i vägtrafikregistret. Genom den informationen ges försäkringsbolagen ökade möjligheter att differentiera trafikförsäkringspremien.

Generalagenter, fordonstillverkare och yrkesmässiga importörer ska från hösten 2008 kunna registrera uppgifter om exempelvis automatiska nödbromssystem och trötthetsvarnare i vägtrafikregistret. Den informationen kan försäkringsbolagen använda när de bestämmer försäkringspremierna.

Om informationen används på det sättet får fordonsägarna möjlighet att påverka försäkringspremien genom att aktivt välja fordon med registrerad trafiksäkerhetshöjande teknik. Med fler trafiksäkra fordon ökar trafiksäkerheten – något som kan leda till färre allvarligt skadade och döda i trafiken.

– Med de här uppgifterna kan vår registerinformation bidra till att trafiksäkra fordon premieras. Det blir ytterligare ett motiv för köparna att välja fordon med teknik som ökar säkerheten, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Systemet kommer att bygga på frivillighet. Generalagenter, fordonstillverkare och importörer väljer själva om de vill registrera trafiksäkerhetshöjande teknik i vägtrafikregistret. Försäkringsbolagen väljer i sin tur om de vill använda informationen vid sin premiesättning.

- Vi ser mycket positivt på denna möjlighet som kommer att påskynda introduktionen av ny säkerhetshöjande teknik, säger Hans-Erik Almebäck, VD Toyota Sweden AB.
I inledningsskedet omfattas endast nya fordon men på sikt ska också informationen om äldre fordon kunna kompletteras.

- I försäkringsbolagens förklassning av fordon ingår redan uppgifter om säkerhetsutrustning. Men med en utbyggnad av vägtrafikregistret ökar möjligheten att få med all säkerhetsutrustning och på sikt även eftermonterad. Här ges försäkringsbolagen ett bra kvalitetssäkrat instrument för prisdifferentiering efter risk, menar Staffan Moberg, Försäkringsförbundet.

Att uppgifterna om trafiksäkerhetshöjande teknik förs in i vägtrafikregistret innebär också ökade möjligheter till analys och forskning inom trafiksäkerhetsområdet.

Inga kommentarer: