Google

onsdag 12 mars 2008

Journalistutbildning för naturvetare startar på...


Vid Lunds universitet startar i höst en ettårig journalistutbildning för naturvetare.

- Det finns ett stort behov av journalister som kan naturvetenskap. När t.ex. klimat, mobiltelefonstrålning och genmodifierad mat är heta ämnen i media behöver journalisten goda naturvetenskapliga kunskaper för att bättre kunna granska och belysa de risker och utmaningar vi står inför, säger Stefan Theander, studierektor på journalistutbildningen vid Lunds universitet.För att söka journalistutbildningen för naturvetare krävs att man läst 120 hp (motsvarande två års studier) naturvetenskap.

Utbildningens första termin handlar till en början om journalistikens grunder: Yttrande- och tryckfrihetsvillkor, offentlighetsprincip, etik och källkritik. Därefter följer en intensiv kurs i textproduktion och redigering av tryckta medier. Terminen avslutas med etermedier och webb. Det innebär träning i teknik och praktisk användning av programvara.

Under utbildningens andra termin ingår tio veckors arbetsplatsförlagd praktik på en dagstidning, radio-, TV-redaktion eller facktidskrift. Utbildningen avslutas med ett examensarbete där studenterna arbetar med ett större reportage inom det naturvetenskapliga området.
Carin Jarl-Sunesson, utbildningsledare för biologisk grundutbildning vid Lunds universitet, är initiativtagare till journalistutbildningen för naturvetare.

- Den här utbildningen öppnar upp möjligheten för naturvetarstudenter att söka nya karriärvägar. Jag vet att det bland våra studenter finns många som skulle vilja kombinera sitt intresse för naturvetenskap med journalistik. Jag tror att kombination kommer vara eftertraktad på arbetsmarknaden, säger Carin Jarl-Sunesson.

Från och med 15 mars kan man söka utbildningen på www.studera.nu. Sista anmälningsdag är 15 april.

Inga kommentarer: