Google

lördag 23 februari 2008

Alla barn bör få pneumokockvaccin


Pneumokockvaccin ska ingå i det allmänna barnvaccinsprogrammet. Sveriges Kommuner och Landsting är positiv till Socialstyrelsens förslag.

Pneumokocker är den vanligaste orsaken till lunginflammation och öroninflammation. Det går fortfarande att behandla de allra flesta av dessa infektioner med vanligt penicillin.
Socialstyrelsen har gått igenom både vilka skyddseffekter som vaccinet kan ha och kostnaden för en allmän vaccinering av barn.

Utöver de allvarligare sjukdomsfallen, ibland med dödlig utgång, så orsakar pneumokocker lindriga sjukdomar hos barn och allvarliga sjukdomar hos äldre. Vaccinet skulle även påverka de lindrigare infektionerna och därmed är nyttan så stor att det bör ingå i vaccinationsprogrammet. Socialstyrelsen har beräknat kostnaderna till drygt 200 miljoner kronor per år.

Sveriges Kommuner och Landsting tillstyrker därför att vaccinet ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet men understryker att ett utökat vaccinationsåtagande för landstingen ska ersättas av staten i enlighet med finansieringsprincipen.

– Om alla barn kan vaccineras så skulle det betyda en stor vinst för samhället, säger Ellen Hyttsten, chef för avdelningen för vård och omsorg. Det skulle också minska antalet infektioner och sannolikt kostnader för sjukvården.

Fotnot:Finansieringsprincipen innebär att det staten ålägger kommuner och landsting att utföra ska också staten betala.

Inga kommentarer: