Google

lördag 3 oktober 2009

Miljöpartiet sviker professionella och välutbildade arbetstagare...


- Om en TCO:are blir arbetslös får han/hon idag i genomsnitt ut knappt hälften av sin tidigare lön från a-kassan. Många får ut ännu mindre. Det är orimligt att försäkringen är så dålig att den tvingar arbetslösa att sälja sin bostad och halka ner på en dramatiskt lägre levnadsstandard.

- Miljöpartiets ovilja att höja taket i a-kassan är därför ett svek mot professionella och välutbildade arbetstagare. Våra medlemmar har investerat i sin framtid genom att skaffa sig utbildning och kompetens. Det går förlorat när man tvingas ta mindre kvalificerade jobb på grund av en bristfällig inkomsttrygghet.

Det säger TCOs ordförande Sture Nordh med anledning av miljöpartiets ståndpunkt att en höjning av taket i arbetslöshetsförsäkringen måste skjutas på framtiden.

- Om inte arbetslöshetsförsäkringen snabbt omfattar även breda mellangrupper i arbetslivet kommer legitimiteten för hela försäkringen att raseras – löntagarna kommer i allt mindre grad att vilja betala för en försäkring som man inte får del, säger Sture Nordh.

- Jobb och yrken omsätts allt snabbare i den moderna ekonomin och då blir det också vanligare med arbetslöshetsperioder mellan jobben, fortsätter Sture Nordh. Då måste arbetslöshetsförsäkringen förbättras för att underlätta rörlighet och stärka arbetslinjen.

- Miljöpartiets förslag äventyrar också den fortsatta krisbekämpningen. Ett anständigt inkomstskydd är en förutsättning för att människor skall våga konsumera. När vårt land idag befinner sig i en djup nedgång med fortsatta svårigheter på arbetsmarknaden, är det särskilt viktigt att politiken bidrar till att återhämtningen sker så snabbt som möjligt. En rejäl höjning av ersättningstaket i arbetslöshetsförsäkringen är, tvärtemot vad miljöpartiet anser, en nyckelfaktor för detta.

- Det är djupt olyckligt att miljöpartiet med sitt förslag ställer grupper av människor mot varandra, säger Sture Nordh. Det är fullt möjligt att, inom ramen för en förnuftig ekonomisk politik, höja såväl ersättningstaket i arbetslöshetsförsäkringen som att förbättra villkoren för de sjukskrivna.
.

Inga kommentarer: